Hyde Park > Strefa Wolna
COŚ NA SŁODKO
(1/1)
Jaguar75:
Zgodnie z obietnicą ( namową Pangrysa ;) ) postaram się od czasu do czasu wrzucić kilka fajnych przepisów na słodko. Problem jaki pojawił się na samym początku to park maszynowy oraz baza surowcowa jakiej używam, a jaka jest dostępna w sklepach, a więc przepis muszę dostosować do tego co możecie kupić w sklepie . Przepisy będą troszkę się różniły stopniem trudności :muzyk: ale z większością będziecie (wasze lepsze połowy;) ) mogli sobie poradzić.
Na dzisiaj przygotowałem coś co robię na specjalne okazje i przeważnie dla siebie (cena odstrasza :o )
LE MUALO
Przepis na to dostałem (wyciągnąłem na siłę przy użyciu drogiej i sporej ilości C2H5OH) od mistrza świata w czekoladziarstwie.
SKŁADNIKI na ok. 5 deserów:
100g czekolady prawdziwej 72% lub 56%
100g masła (może byś osełkowe albo inne prawdziwe masło ale nie margaryna)
40g żółtek jaja
120g jaj
50g cukru
30g mąki
500g kakao najlepiej Decomorreno (zawiera najmniej kwasów)
WYKONANIE :medit:
Oddzielamy 40g żółtek od białek (ok dwa żółtka, białka z tego nie będą potrzebne). Ubijamy resztę jaj (całych ale bez skorupek ;) razem z naszymi samymi żółtkami i cukrem do momentu aż nasza masa się napowietrzy. Kiedy masa będzie się napowietrzać (ubijać na dość szybkich obrotach). Rozpuszczamy masło z czekoladą w temp. ok 45 stopni (do tej masy możemy dodać odrobinę aromatu waniliowego ale nie cukru waniliowego, bo to etylowanilina i zepsuje smak).
Jak masa jajeczna się podbije dodajemy powoli mieszając rozpuszczoną czekoladę z masłem. Po wymieszaniu dodajemy mąkę i delikatnie zaciągamy masę.
Foremki (najlepiej aluminiowe ale mogą być dowolne jak na babkę drożdżową - bez dziubków skierowanych do wewnątrz foremki) smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką (cukiernicy radzą cukrem pudrem ale cwaniacy używają gronowego czyli nietopliwego).
Dobrze jest nadmiar mąki wysypać z foremki tak aby zostało tylko to co przyklei się do masła ( powoduje to że masa nie przykleja się do foremki i łatwiej jest później ją wybić). Napełniamy tak przygotowaną foremkę do 3/4 wysokości i chwilę czekamy. Następnie bierzemy małe kawałki czekolady i nadziewamy masę ale tak, aby czekolada była po środku masy (inaczej wypłynie :P).
Wkładamy do nagrzanego do ok. 170 stopni piekarnika i pieczemy przez około 12-15 min. tak aby MUALO było upieczone z zewnątrz , a w środku było płynne. Kiedy masa się upiecze wystawiamy foremki aby troszkę przestygły i wybijamy na talerzyk. Na koniec posypujemy lekko kakaem i gotowe podajemy na ciepło (ponieważ czekolada w środku jest płynna i z wanilią daje świetną kompozycję zapachową). :hura: mamy bombę kaloryczną.
Zapomniał bym na koniec dodać że należy spożywać to z :piwo:
[Yossarian]:
http://www.ilewazy.pl/zoltko-jaja-kurzego tak dla informacji ile to gram tych jaj :ok:
Jaguar75:
Coś ok 2 żółtek
[Yossarian]:
zalezy od jakiej kury ^-^ :glupek: :rotfl:
djDziadek:
A to 120 g jaj to <> ile sztuk ?
Przepis wygląda super :) - będę musiał wypróbować...
Nawigacja
Idź do wersji pełnej