Hyde Park > Strefa Wolna
Battlefield Bad Company 2 Vietnam
[Yossarian]:
Nawet na naszym forum (zdaje sie) byly przytaczane rozne paragrafy - zadnych 24h nie ma!
Staaary80:
No a z innej strony patrząc gry wcale nie są tanie więc dlaczego nie można mieć możliwości przetestowania ich przed zakupem w postaci dema lub bety jak to było w przypadku BC2, czy MoH? A wydać 130zł (średnio za nową gre teraz) na to, żeby się okazało, że gra to totalna żenada i nie będziesz w to grał, to za dużo jak dla mnie.
[Yossarian]:
Najczescie sa oglaszane wydania dema lub bety - jeno: trza obserwowac ;D a nie wszyscy to robimy :pijemy:
waszka:
--- Cytat: Pangrys w 26 Stycznia 2011, 15:47:59 ---Nie ma takiego zapisu, co więcej , ściągając przez jakiekolwiek klienta P2P (torrenty, aresy i emulki) również rozpowszechniasz co jest ścigane z mocy prawa i grozi za to wyrok do 5 lat pozbawienia wolności.
--- Koniec cytatu ---
Słyszałem natomiast, że ściąganie z rapidów i innych serwisów nie łamie przytoczonych przepisów, bo w tym wypadku nic nie udostępnia. Czytam te paragrafy KK i wydaje mi się, że ta teza jet prawdziwa.
Pangrys:
Przy ściąganiu z Rapida czy z podobnych serwisów co prawda nie udostępniasz ale nadal podpadasz pod paragraf .
--- Cytuj ---Art. 278 (Kodes Karny)
§ 1
Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2
Tej samej karze, podlega kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.
--- Koniec cytatu ---
W praktyce sądowe orzecznictwo opiera się na twierdzeniu że, jeśli masz pirackie oprogramowanie lub grę to jest to dla Ciebie określona korzyść majątkowa.
O ile w z pirackim oprogramowaniem czy grami sprawa jest prosta, po prostu nie ważne jak i skąd ściągniesz , zawsze jesteś winny.
W przypadku filmów czy muzyki nie ma jednoznacznych przepisów wiec przyjmuje się że ściąganie na tzw. "użytek własny" z serwisów typu Rapidshare jest legalne a przynajmniej nie jest karane.
Przy ściąganiu z torrentów podpadamy pod paragraf o rozpowszechnianiu ...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej